Bors facut in casa

10525771_559796134125085_6759019635195064467_n

De fiecare data cand cumpar bors nu sant multumita indiferent ca iau de la magazin sau de pe piata, fie ca e acru otet, fie ca are o culoare dubioasa…asa ca m-am hotarat sa fac si eu bors asa cum se facea mama altadata. Nu costa mult dar ce este cel mai important ca stiu ce pun in el
Despre cat este de sanatos borsul cred ca ati citit sau daca nu se gasesc foarte multe articole si mai mult decat atat cat 
este de sanatos sa-l facem in casa, nu este foarte greu, nu ne ia mult timp si in plus stim din ce este facut. Borşul reprezintă un produs natural, care are la bază procesul de fermentaţie a tărâţei. Acest tonic natural conţine multe
minerale, complexul de vitamine B şi multă vitamina C. Fiind un produs natural, este foarte bogat în enzime. Ingredientul de bază al borşului sunt tărâţele de grâu, care conţin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esenţiali şi
carbohidraţi.
Am pornit cu borsul de la zero :
  • La inceput se face plamadeala ( hustile ):
  • 150gr tarate de grau
  • o felie de paine integrala ( de casa am avut eu)
  • apa cat sa iasa o pasta

Le-am pus intr-o craticioara, sa aiba loc sa fermenteze, i-am pus capacul si am lasat-o in bucatarie 2 zile sa fermenteze
A 2-a zi hustile le-am pus intr-o oala mai mare de 4 Litri, am adaugat

  • 150 tarate de grau
  • 2 linguri de malai
  • crengute cu frunze de visin
  • cozi de leustean proaspat

Peste cele de mai sus am turnat 3 L de apa fierbinte, am amestecat,si am pus capacul oalei.din cand in cand am mai amestecat in oala am gustat si am considerat ca este gata.
Am tras zeama de deasupra cu un furtun iar restul am dat prin sita deasa captusita cu tifon

Prima data a iesit cam salciu dar bun la gust – asa e normal !

A 2-a transa :

  • 3/4 din husti
  • 200 tarate de grau
  • crengute de visin
  • cozi de leustean
  • 1 sfecla rosie curatata, taiata felii( prima tura nu am avut)
  • 4 Litri apa fiarta

Aseara l-am umplut si dupa amiaza am putut sa-l folosesc

Hustile ramase nu le aruncati, intr-un borcan de 7-800gr le depozitati in frigider pana va hotarati sa umpleti iar borsul si ce va ramane pt o masca de ten, gomaj dupa baie…poate imi spuneti voi alte intrebuintari

spor la treaba

Advertisements

One thought on “Bors facut in casa

  1. Pingback: Ciorbita economica de pui | Retete DU-KAN Mamy Vio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s