Tort cu bere

10952577_642309155873782_7855506813447311807_n

Nepotelul meu si-a dorit un tort cu muuuuulta ciocolata si m-am conformat !

BLATUL

  • 250 ml bere neagra
  • 250 unt
  • 75 g cacao
  • 400 zahar
  • 140 g smantana
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • 275 g faina
  • 1 plic praf de copt

SIROP

CREMA DE UMPLUT

  • 200gr ciocolata cu lapte
  • 200ml frisca lichida

GLAZURA

  • 175ml apa
  • 150 ml frisca lichida
  • 225 gr zahar
  • 75 gr cacao
  • 10 gr gelatina ( 4 foi)
  1. Se incepe de seara pentru a pregati Crema de umplut care trebuie sa stea la rece cat mai mult timp. Intr-o craticioara se rupe ciocolata, se adauga frisca lichida si se tine pe foc mic pana la topire atentie frisca ni are voie sa fiarba !
  2. A 2-a zi facem Blatul  : Berea se pune impreuna cu untul pe foc pana se topeste untul, se adauga si zaharul se continua fierberea pana se topeste si acesta, se da la rece. Separat se bat oualele cu smantana si esentele, se adauga fainacernuta si amestecata cu  praful de copt si amestecul de bere caldut ( cat sa nu ne friga la degete ). Se toarna intr-o forma de silicon sau obisnuita dar tapetata in cazul asta cu hartie de copt, se da la cutorul preancalzit la 180gr pentru ~ 1 ora, incercam cu un bat de frigaruie daca este gata. Lasam blatul sa se raceasca bine si in taiem pe orizontala in 2 sau 3 depinde cum vrem
  3. Crema pentru umplutura care a stat de aseara la frigider o scoatem si o mixam foarte bine, forma in care am copt se tapeteaza cu foaie alimentara, asezam un blat il insiropam, punem crema, al 2-lea insiropat din nou crema si al 3-lea insiropat se da la rece cel putin 2-3 ore.  Am oprit putina crema pentru scris
  4. Pentru Glazura  punem gelatina la inmuiat Amestecam intr-o craticioara, apa cu zaharul, frisca si cacaoa. Punem craticioara pe foc mic pana ce zaharul este complet topit.Glazura trebuie sa fie fierbinte dar in nici un caz sa nu fiarba!!
  5. Stingem focul, adaugam foile de gelatina stoarse bine si strecuram glazura ca sa eliminam eventualele brobonele de cacao ramase. O lasam sa se raceasca si apoi o bagam la frigider pentru 30-35 minute. In momentul in care consistenta devine lejer mai densa, dar este inca lichida, putem sa o folosim.
  6. Scoatem tortul din frigider, ii tamponam usor suprafata cu un servetel absorbant de bucatarie si il asezam pe un gratar.
  7. Gratarul il asezam in tava de la cuptor pentru ca glazura este lichida iar excesul va curge in tava.
  8. Turnam cu grija glazura pe intreaga suprafata a tortului si pe margini si nu o mai atingem cu absolut nimic dupa accea.
  9. Curatam cu grija platoul si punem tortul la frigider pana a doua zi.
  10. A doua zi am facut crema pentru decor mixand mascarpone cu zaharul pudra, separat am batut si frisca apoi le-am amestecat pe amandoua, am adugat si esenta de vanilie, a fost gata de ornat

Sper sa va foloseasca ca inspiratie , nu este foarte greu si mai ales cand faci pentru cei dragi nici nu se simte oboseala !

spor la treaba

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s