Lista alimentelor permise

Lista actualizata 2014site100alimenteCarne slaba de vita (muschi, carne tocata acasa sau in fata voastra la magazin,  friptura de vita rotisata, ficat de vita si vitel, burta de vita, limba de vita si vitel. De asemeni, mai este permis consumul de carne de vitel, bizon, vanat. iepure.

Carnea de porc In dieta Dukan sunt permise urmatoarele feluri de carne de porc: muschi, muschiulet, sunca slaba degresata (1-4% grasime).

Carne de pasare este permisa dupa cum urmeaza:

Carne de pui si gaina: pipote si ficat de pui si gaina, sunca slaba de pui (1-4% grasime), pastrama, pui afumat, carnati de pui fara grasimi.

Carnea de curcan: Cand esti la Dieta Dukan, medicul Pierre Dukan recomanda consumul de carne ce curcan slaba cu maxim 4% grasime, curcan afumat, carnati de curcan fara grasimi.

Alte pasari: se recomanda consumul de carne de: prepelita, strut, gainuse pitice (cornish hen), rata salbatica NU se consuma rata si gasca ( pasari cu ciocul lat )

Carnea de peste si fructele de mare Medicul Pierre Dukan recomanda consumul de peste si fructe de mare fara restrictie la specie. Pe scurt, este permis consumul de orice fel de peste, slab sau gras. Pestele poate fi peste proaspat, peste congelat, peste afumat, peste uscat. Se pot comsuma conserve din carne de peste atata timp cat sunt in suc propriu sau in sos de rosii fara zahar sau ulei adaugat. Pestele marinat se poate consuma daca nu este marinat cu zahar. Surimi este un produs industrial, facut din carne de peste pulverizata, condimentata. Consumul nu trebuie sa depaseasca 8 batoane pe zi si atentie cititi eticheta! Sa nu contina zahar! Fructele de mare nu doar sunt permise, ci sunt chiar recomandate. Puteti manca creveti, crabi, languste, langustine, scoici, scoici Saint-Jaques, midii, calamari, caracatita. Daca consumati fructele de mare din conserve, asigati-va ca nu contin grasimi sau zaharuri adaugate!

Ouale in Dieta Dukan Daca tii dieta Dukan poti manca oua de gaina, rata si prepelita. Nu se consuma oua de gasca! Ouale sunt recomandate a fi consumate in dieta Dukan cu masura: consumul trebuie limitat la 3-4 galbenusuri pe sapatamana daca persoanele care tin Dukan au nivelul colesterolului crescut! Albusurile pot fi consumate fara restrictie, deoarece contin doar proteina pura si apa. In dieta Dukan pot folosi substituenti de oua si pudra de oua.

Consumul de lactate in dieta Dukan In dieta Dukan sunt permise lactatele fara grasimi (0 %) in faza de atac, in Croaziera pana la 2%. In cazul in care  se intra in platou (stagnare) si nu se slabeste, trebuie redus consumul de lactate

Ce lacate sunt permise in dieta Dukan Lapte cu pana la 2% dar cat mai aproape de zero grasimi – Lapte praf pana la 1% este permis 3 linguri/zi, peste 1% este tolerat – Iaurt simplu pana la 2% dar cat mai aproape de zero grasimi – Iaurt pana la 2% dar cat mai aproape de zero grasimi, fara zahar, aromatizat cu cocos, vanilie, lamaie) – Iaurt grecesc pana la 2% dar cat mai aproape de zero grasimi – Branza de vaca degresata/ cottage pana la 2% – Branza ricotta (urda) cu pana la 2% grasimi – Crema de branza pana la 2% Lactatele si branzeturile nu trebuie sa depaseasca 1kg/zi din care laptele 250ml Proteina vegetala Proteina vegetala in dieta Dukan este asigurata de consumul de tofu: tofu matasos, tofu tare, tofu afumat, tofu cu ierburi aromatice sau alte condimente. Seitan/ gluten: produs vegetal, obtinut din extras din boabe de grau, cu o textura asemanatoare carnii, aromat pentru a semana la gust carnii. Poate fi consumat ca inlocuitor de carne si gatit in acelasi mod ca o carne normala. Tempeh: produs pe baza de soia, originar din Indonezia. Se consuma doar ca tolerat, datorita continutului ridicat de carbohidrati (glucide).

Produsele din soia si Dieta Dukan – “Carnea” din soia, burgerii din soia, granulele din soia sunt obtinute din faina din soia degresata, amestecata cu apa si incalzita sub presiune. Masa obtinuta este apoi deshidratata si taiata sau rupta dupa forma produsului final. Consumul de soia este permis doar pentru vegetarieni, ca substitut pentru carne. Pentru restul persoanelor care tin dieta Dukan este permisa ca aliment tolerat, in limita a 25 grame (aproximativ 4 linguri). – Laptele de soia (fara continut de zahar) este permis numai vegetarienilor sau persoanelor cu intoleranta la lactoza. A nu se depasi 448 ml/zi! – Iaurtul de soia fara zahar este tolerat in limita a 340 grame pe zi.

Taratele de ovaz – In faza de atac: 1 ½ lingura pe zi – In faza de croaziere: 2 linguri pe zi – In faza de consolidare: 3 linguri pe zi

Taratele de grau Taratele de grau sunt permise in limita a 1 lingura pe zi, deoarece ajuta la preventia si ameliorarea constipatiei. Daca se consuma a doua lingura, trebuie sa fie luata in considerare ca aliment tolerat.

Taratele de Psyllium Taratele de Psyllium sunt permise deoarece ajuta la preventia si ameliorarea constipatiei si la curatarea colonului.

Condimentele, ierburile aromatice, esentele in dieta Dukan Condimentele (piper, paprika, chilli, ardei iute, ardei Jalapeno, piper cayen, piper verde, piper alb, piper rosu/roz, marar, patrunjel, menta, leustean, frunzele de telina, hrean, ceapa, usturoi, chimion, chimen, curry, dafin, tumeric, cardamon negru, cardamon verde- macinat sau seminte, cimbru, garam masala, frunze sau seminte de coriandru, tarhon, capere, boabe de ienupar,etc) sunt permise!!! Sunt permise esentele precum vanilie, rom, lamaie, portocala, menta, etc.

– Lamaia si limetele (lime, lamai verzi) se poate folosi, doar coaja  si cateva picaturi de suc

– Gelatina simpla (fara zaharuri) si agar-agar sunt permise inca din faza de atac.

– Drojdia proaspata si uscata sunt permise: 1 lingurita pe zi.

– Guma de mestecat fara zahar, bomboanele fara zahar: permise in limita a 8 bucati pe zi.

– Drojdia inactiva 1 lingura/zi

– Seminte de chia 1 lingura/ zi

Legumele in Dieta Dukan Incepand cu faza de croaziera, in zilele PL/PV( proteine+legume/vegetale) sunt permise fara restrictie si in orice combinatie, crude sau procesate termic. Legume permise in Dieta Dukan: dovleac, anghinare, varza, salata, ardei de orice fel, rosii, varza alba, varza rosie, conopida, broccoli, andive, spanac, vinete, fasole verde, kale, ruccola, radichio, ciupercile de orice fel, dovlecei albi si zucchini, ridichile, ceapa rosie, ceapa alba, ceala rosie lunga, ceapa verde, praz, usturoi, fenicul, rubarba, napi, radacina de telina, creson, germeni de soia. Radacinoase cu restrictii: morcovii si sfecla rosie sunt de evitat (nu se consuma cantitate mare si nici la fiecare masa) deoarece contin o cantitate mare de zaharuri.

Ce ai voie sa bei cand tii Dukan Lichide: apa, apa minerala, ceaiuri din plante sau fructe neindulcite, cafea. Minim 1,5 litri pe zi de APA, preferabil 2-3 litri!!! Sucurile si siropurile fara zahar, cu zero calorii sunt permise in limita de 0 doza = 250 ml/zi

Indulcitorii naturali sau de sinteza (chimici): substante si marci permise Indulcitorii se recomanda a fi consumati cu masura, maxim 8 doze pe zi, deoarece pot duce la stagnare! Sunt permisi urmatorii indulcitori: sucraloza, Splenda, stevia, xylitol, aspartam, truvia (stevia + erythritol), ideal (sucraloza+xylitol), Equal (sucraloza + aspartam), Nutrasweet (aspartam), Sweet’N Low, zaharina. Incepand cu perioada de atac sant permise -Shirataki di konjac – faina de konjac -goji 1 lingura in Atac si PP, 2 linguri in PL In Croaziera este permisa o lingurita  ulei de masline ORICE ALIMENT CARE NU SE REGASESTE IN LISTA ALIMENTELOR PERMISE/TOLERATE ESTE INTERZIS ! Spor la dukanit si la slabit ! Sursa http://www.dukandiet.co.uk/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s