Tort 59

1

pizap.com14288608778151
BLAT
  • 250ml bere nagra
  • 1 pachet de unt
  • 75gr cacao
  • 350gr zahar
  • 140gr smantana lichida pentru frisca
  • 2 oua
  • esente  de vanilie si rom
  • 275gr faina
  • 1 plic praf de copt
SIROP
  • 150gr zahar
  • 200ml apa
  • 2 lingurite cacao
CREMA
  • 200gr ciocolata neagra
  • 200ml smantana lichida pentru frisca
  • 500gr mascarpone
  • si inca ~ 200ml smantana lichida pentru frisca daca mai este cazul
GLAZURA  OGLINDA  LUCIOASA
  • 225gr zahar
  • 175ml apa
  • 150ml smantana lichida pentru frisca
  • 75gr cacao
  • 10gr gelatina pudra
PENTRU CARCASA
  • 2 foi piscot pentru prajitura din comert

DECOR – ciocolata plastica

  • 114gr ciocolata alba
  • 42gr miere ( sau energizant )
    • Se incepe cu CREMA pe care o pregatim cu o seara inainte, punem intr-o craticioara smantana lichida si ciocolata rupta pe foc mic cat sa se topeasca ciocolata dar smantana sa nu fiarba, se la sa se raceasca, se tinelala frigider pana a 2-a zipizap-com14288600100341
    • Facem si ciocolata plastica care trebuie sa stea la rece cel putin 24 ore. Pe  baine-marie se pune ciocolata, dupa ce s-a topit se adauga mierea, se amesteca energic, se vede ca s-a adunat, se scoate din vas si se framanta in maini cat sa iasa grasimea din ea. Se pune pe o folie alimentara si se depoziteaza in frigider. A 2-a zi se pot face diverse ornamente din ea, acestea trebuie sa fie pregatite inainte de a turna glazura peste tort
    • Pentru BLAT se pune la foc berea impreuna cu untul taiat bucatele si zaharul, se lasa sa fiarba pana se topesc, se lasa la rece
    • Separat se bat oualele cu esentele, se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt,  apoi amestecul de bere caldut . compozitia se toarna intr-o forma de tort, se da la cuptorul preancalzit la 180gr
    • Dupa ce s-a racit bine l-am putut taia in 3 cu ajutorul unei bucati de guta dar merge si cu o ata mai rezistenta
    • Facem si SIROPUL pe foc din apa, zahar si cacao cat sa fiarba putin , se lasa la recCREMA care a stat la rece incepem si o mixam, adaugam cate o lingura de mascarcone pe masura ce se inglobeaza si pentru ca era prea groasa eu am mai adugat smantana lichidForma in care montam tortul se tapeteaza cu folie alimentara si incepem sa croim din foaia de piscot peretii, punem un blat,insiropam, crema, blat…ultima va fi crema iar deasupra-i punem un capac din blatul de piscoSe lasa la rece cel putin 4-5 ore
    • GLAZURA : punem gelatina la hidratat iar toate ingredientele specificate mai sus le fierbem 10min, lasam sa se raceasca putin, adaugam gelatina , trecem compozitia printr-o sita si cand este rece cat sa suporte degetul putem sa ornaTortul scos din forma se aseaza cu un carton egal cu suprafata lui pe un gratar iar gratarul deasupra unei tavipizap-com14288601667081
    • Incepem sa turnam glazura intai pe peretii laterali, deasupra tortului de cate ori vrem dar fara a atinge suprafata. O sa mai ramana glazura care se poate pastra in frigider va fi buna la alt tort/prajituraDatorita gelatinei glazura se intareste destul de repede asa ca putem sa ornam, dam la rece si asteptam musafirii sa-l savuram impreuna
    • pofta-buna
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s