O prajitura de toamna cu aluat fraged care se topeste-n gura, a carei denumire mai potrivita era „Mere cu placinta” pentru ca am pus mere cu nemiluita, prea erau frumoase si parfumate, prea aveam destule !
- 250 gr unt rece de la frigider
- 2 linguri smântâna groasa
- 1 ou
- 150 gr zahar
- esenta de vanilie
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare
- ~ 500 gr faina
Umplutura
- mere rase ( cât va lasa sufletul )
- scortisoara
- 1 lingura zahar ( au fost dulci, la mine a fost de ajuns )
- Facem aluatul fie cu un robot / alt aparat de amestecat sau manual cernând faina într-un castron, adaugam untul rece taiat bucatele si celelalte ingrediente
- Eu îmi pun manusi chirurgicale pentru ca nu se mai lipeste de mâini , untul nu mai vine în contact direct cu mâna calda iar aluatul fraged trebuie amestecat repede, nu trebuie insistat prea mult
- Aluatul se înfoliaza, se pune la rece cel putin o ora
- Radem merele si într-o cratita neaderenta le calim pana se înmoaie si scade zeama, adaugam zahar si scortisoara, lasam la racit
- Înfainam masa de lucru, scoatem aluatul din frigider si-l împartim în doua astfel a o bucata fa fie putin mai mare ( cam 3/4) si a 2-a mai mica
- Întindem bucata mai mare sub forma dreptunghiulara astfel ca foaia sa îmbrace putin si marginile tavii
- Luam cu sucitorul si o transferam în tava tapetata cu hârtie de copt, o întepam cu furculita si uniformizam deasupra umplutura
- Întindem si a 2-a foaie, asezam deaupra, o întepam si pe aceasta cu furculita, sigilam marginile sa nu iasa umplutura la copt
- Daca doriti puteti sa ungeti cu un galbenus diluat cu lapte/apa, eu n-am facut-o
- Se da la copt la 175 gr ( foc potrivit spre mic) sau dupa cum va cunoasteti cuptorul
- Daca doriti cerneti zahar pudra dupa ce se racoreste si o serviti cu placere