Placinta cu mere de Corbeanca

O prajitura de toamna cu aluat fraged care se topeste-n gura, a carei   denumire mai  potrivita era „Mere cu placinta” pentru ca am pus mere cu nemiluita, prea erau frumoase si  parfumate, prea aveam destule !

Aluat pentru tava 38 X 25 

  • 250 gr unt rece de la frigider
  • 2 linguri smântâna groasa
  • 1 ou
  • 150 gr zahar
  • esenta de vanilie
  • 10 gr praf de copt
  • un praf de sare
  • ~ 500 gr faina

Umplutura

  • mere rase ( cât va lasa sufletul )
  • scortisoara
  • 1 lingura zahar ( au fost dulci, la mine a fost de ajuns )
  1. Facem aluatul fie cu un robot / alt aparat de amestecat sau manual cernând faina într-un castron, adaugam untul rece taiat bucatele si celelalte ingrediente
  2. Eu îmi pun manusi chirurgicale pentru ca  nu se mai lipeste de mâini ,  untul nu mai vine în contact direct cu mâna calda iar aluatul fraged trebuie amestecat repede, nu trebuie insistat prea mult
  3. Aluatul se înfoliaza, se pune la rece cel putin o ora
  4. Radem merele si într-o cratita neaderenta le calim pana se înmoaie si scade zeama, adaugam zahar si scortisoara, lasam la racit
  5. Înfainam masa de lucru, scoatem aluatul din frigider si-l împartim în doua astfel a o bucata fa fie putin mai mare ( cam 3/4) si a 2-a mai mica
  6. Întindem bucata mai mare sub forma dreptunghiulara astfel ca foaia sa îmbrace putin si marginile tavii
  7. Luam cu sucitorul si o transferam în tava tapetata cu hârtie de copt, o întepam cu furculita si uniformizam deasupra umplutura
  8. Întindem si a 2-a foaie, asezam deaupra, o întepam si pe aceasta cu furculita, sigilam marginile sa nu iasa umplutura la copt
  9. Daca doriti puteti sa ungeti cu un galbenus diluat cu lapte/apa, eu n-am facut-o
  10. Se da la copt la 175 gr ( foc potrivit spre mic) sau dupa cum va cunoasteti cuptorul
  11. Daca doriti cerneti zahar pudra dupa ce se racoreste si o serviti cu placere

Leave a comment