Unt ghee

Mai putin folosit la noi un unt limpede, clarificat apreciat de specialistii in gastronomie, de toti cei care vor sa consume o mancare sanatoasa. Originea lui este din India antica , se foloseste la noi in bucatariile profesioniste.Puteti folosi ghee la gatit, la prajit, nu prea merge la salate. Ghee trebuie folosit in cantitati mai mici decat uleiurile obisnuite pentru ca altfel mancarea va fi prea grea. Deci desi ghee are niste calitati exceptionale, folosirea in cantitati prea mari nu e de dorit. De exemplu, daca in mod normal ati folosi 3 linguri de ulei obisnuit, cand folositi ghee luati doar o lingura (topit, nu solid). Se gaseste si in comert dar foarte scump si cum nu este deloc greu de facut de ce sa nu-l facem noi ? Eu am facut din 400 gr unt 82 % ( stiti ca cu cat este procentul mai scazut cu atat contine mai multa apa) , a durat 30 min

Pregatiti

  • o cratita cu fundul gros ( a mea este din ceramica)
  • o lingura de lemn
  • un bol pentru spuma
  • strecuratoare si tifon sau pânza rara
  • un alt vas în care o sa strecurati
  • borcan sau alt vas pentru depozitare, ideal sa fie din sticla
  • si bineânteles untul ce cantitate doriti
  • rabdare si timp sa stati lânga aragaz
  1. Untul se pune pe foc sa se topeasca
  2. Începe sa faca spuma, dati focul mic si începeti sa adunati spuma, adunati-o foarte bine razuind cu lingura si la fundul cratitei acela se va arde
  3. În curând veti vedea un lichid clar doar cu depuneri la fundul cratitei cu miros de nuci si prajituri, se aude un sfârâit
  4. Daca nu sunteti cu ochii pe oala la acest moment si nu-l luati de pe foc, ghee va incepe sa devina portocaliu, apoi aramiu, semn ca s-a ars. Evident, puteti sa-l folositi la gatit, dar nu va mai avea aceleasi calitati si nu va mai fi la fel de aromat
  5. Opriti focul sa nu se arda, lasati 10 minute sa se racoreasca apoi strecurati si turnati in borcanul pregatit 
  6. Nu puneti capacul pâna se raceste, condensul compromite preparatul
  7. Nu necesita pastrarea la rece, nu are garantie
  8. Spuma nu mi-a placut cum arata desi am citit ca se poate folosi la prajituri

Leave a comment