Se pare ca sunt la moda fursecurile modelate pe piepten, furculita sau alte ustensile, am facut fursecurile rusesti dar de data asta mi-a atras atentia reteta facuta de Oana Constantin, aluatul în combinatie cu umplutura se potrivesc de minune, fursecurile sunt exceptionale, se topesc în gura fara exagerare !
- 100 gr miez de nuca
- 50 gr stafide
- 200 gr curmale fara sâmburi
- 1 lingurita rasa de scortisoara
Aluat
- 200 gr unt moale
- 1 ou
- un praf de sare
- 150 gr zahat tos
- 2 plicuri zahar vanilat
- esenta de vanilie
- razatura de lamâie
- 100 ml ulei
- 1 lingurita otet
- 150 gr iaurt gresesc
- 600 gr faina cernuta cu 10 gr praf de copt
- Am facut umplutura prima data ca în filmulet dar se poate face si mai târziu când aluatul sta cel putin jumatate de ora la frigider, este alegerea voastra
- Cu ajutorul unui blender am maruntit toate ingredientele date doar ca mi-a dat putina bataie de cap, curmalele erau cam uscate asa ca am adaugat cateva lingurite de apa dar nu multe, pasta trebuie sa fie consistenta, sa o putem modela
- Am trecut la aluat, untul l-am ras sa se înmoaie mai repede, mi-am pus manusi de latex si am amestecat pe rând toate ingredientele de mai sus pâna a rezultat un aluat
- Venise ora mesei asa ca am pus aluatul într-o punga, l-a asezat la rece ( oricum trebuia lasat la frigider, cu cât este mai rece cu atât se modeleaza mai bine )
- Dupa pauza ca sa-mi usurez munca ( oricum e munca de chinez ) am facut bilute mai mici decât o nuca iar umplutura în suluri mici
- Pentru diversificare am facut modelarea pe furculita si pe un gadget ( nici nu stiu cum se numeste ) se poate felia ceapa, rosiile…
- În sfârsit când am terminat am pus tavile la copt în cuptorul preâncalzit la 180 gr cu ventilatie, dupa 15 min erau gata, putin rumenite la baza
- Le-am lasat sa se raceasca în tava apoi le-am facut frumoase cu zahar pudra