Am vazut Reteta ( multumesc pentru idee Cristina Toth !) asa m-a încântat… încât l-am facut chiar daca m-a apucat ora 1 noaptea pâna sa-l pun în frigider pentru a 2-a zi . Nu se face greu trebuie doar rabdare si daca adaugi si dragoste la ingrediente nici nu stii cum trece timpul ! Etapele dureaza 2 zile si abia în a 3-a zi se consuma ceea ce la mine nu s-a întâmplat pentru ca mi-au venit copii si a trebuit sa-l tai oricum era însiropat de vreo 8 ore . Noroc ca am reusit sa fac în graba o poza la sectiune ! Se întelege cât a fost de bun …
Am facut un cozonac cu câteva modificari la umplutura si sirop pentru gustul nostru
- 15 gr drojdie proaspata
- 20 gr faina
- 30 ml lapte caldut
Aluat
- 70 gr unt
- 1 ou +2 galbenusuri
- 40 gr zahar
- un praf de sare
- razatura de lamâie si portocala
- esente de rom si vanilie
- 250 gr faina
- un vârf lingurita turmeric
- 30 ml lapte rece de la frigider
Umplutura
- 400 gr nuca
- 200 gr zahar pudra
- 30 gr cacao
- 3 oua
- esente de rom, ciocolata, alune si frisca
- un praf de sare
Sirop
- 400 ml Sirop de capsuni
- Se face maiaua amestecând ingredientele date, se lasa sa se umfle , în acest timp se taie untul bucati, se lasa la temperatura camerei, faina se cerne
- Într-un bol mixam : oul + galbenusurile + praful de sare + zaharul + esentele + razatura + turmericul pâna-si schimba culoarea si-si dubleaza volumul
- Adaugam maiaua crescuta, faina si laptele
Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga 10 ml lapte rece - Se încorporeaza si untul doar câte un cub iar pe urmatorul dupa ce s-a amestecat bine anteriorul
- Ungem un bol cu ulei, asezam aluatul , acoperim bolul cu folie alimentara si-l punem în frigider pentru 2 ore
- Avem timp sa alegem nucile, sa le prajim usor la cuptor ( eu am folosit Tefal Actifry ), sa le macinam
- Albusurile le-am mixat spuma tare, am adaugat zaharul pudra, esentele si galbenusurile , apoi am turnat peste nucile macinate amestecate cu cacao
- Conform retetei initiale acum se pregateste si siropul ( eu am sarit aceata etapa pentru ca tocmai aveam sirop de capsuni proaspat facut )
- Au trecut cele 2 ore, scoatem aluatul îl împartim în doua ( eu l-am cântarit sa fiu mai sigura !) , înfoliem pe fiecare si din nou le punem la frigider pentru 3 ore
Sincer nu m-am uitat de atatea ori la ceas…desi pusesem telefonul sa sune ! - În sfârsit au trecut cele 3 ore, luam fiecare bucata de aluat, pune pe blatul de lucru se poate presara putina faina sau ulei, la mine nu a fost cazul pentru ca am întins pe o planseta de silicon, întindem cu sucitorul o foaie dreptunghiulara, o ungem cu umplutura lasând o margine de 4 cm ( din ochi ca n-o sa masuram ), rulam cât mai strâns
- La fel procedam si cu a 2-a bucata, taiem cam 5 cm la capete – capetele nu le-am aruncat, le-am pus într-o forma mica , am copt-o odata cu cozonacul si a fost prima degustare
- Rulourile se aseaza pe o tava tapetata cu folie alimentara unsa cu ulei si cu o alta folie la fel unsa acoperim rulourile , le mai punem la congelator pentru 15 min
- Pregatim tava, o ungem cu unt si o tapetam cu hârtie de copt
- Mai avem putin, scoatem rulourile, sectionam pe lungime , le punem în cruce, le împletim si asezam cozonacul în tava
- Acoperim tava cu folie alimentara si o lasam 8 ore sau peste noapte
- A 2-a zi puneti o oala cu apa fiarta în cuptor, asezati tava cu cozonacul deasupra, cuptorul nu este pornit , dupa 30 min le scoateti oala si tava, preâncalziti cuptorul la 160 gr ( foc mediu spre mic ), puneti cozonacul la copt când cuptorul s-a încins pâna este gata
- Testul cu scobitoarea/batul de frigaruie nu este elocvent din cauza umpluturii
- Dupa ce s-a copt, se scoate din tava dupa ce s-a racorit putin ~ 5 min se îmbaiaza în sirop 15 sec , se lasa sa se scurga, se aseaza din nou în tava, se acopera cu folie si…mai avem de asteptat o zi pâna-l consumam cu cea mai mare placere !