Cozonac dospit la frigider

14 a cozonac

 

Am vazut Reteta  ( multumesc pentru idee Cristina Toth  !)  asa m-a încântat… încât l-am facut  chiar daca m-a apucat ora 1 noaptea pâna sa-l pun în frigider pentru a 2-a zi  .  Nu se face greu trebuie doar rabdare  si daca adaugi si dragoste la ingrediente nici nu stii cum trece timpul ! Etapele dureaza 2 zile si abia în a 3-a zi se consuma ceea ce la mine nu s-a întâmplat pentru ca mi-au venit copii si a trebuit sa-l tai oricum era însiropat de vreo 8 ore  . Noroc ca am reusit sa fac în graba o poza la sectiune ! Se întelege cât a fost de bun …

Am facut un cozonac  cu câteva modificari  la umplutura si sirop pentru gustul nostru

Maia18 cozonac

  • 15 gr drojdie proaspata
  • 20 gr faina
  • 30 ml lapte caldut

Aluat

  • 70 gr unt
  • 1 ou +2 galbenusuri
  • 40 gr zahar
  • un praf de sare
  • razatura de lamâie si portocala
  • esente  de rom si vanilie
  • 250 gr faina
  • un vârf lingurita turmeric
  • 30 ml lapte rece de la frigider

Umplutura

  • 400 gr nuca
  • 200 gr zahar pudra
  • 30 gr cacao
  • 3 oua
  • esente  de rom, ciocolata, alune si frisca
  • un praf de sare

Sirop

  1. Se face maiaua amestecând ingredientele date, se lasa sa se umfle , în acest timp se taie untul bucati, se lasa la temperatura camerei, faina se cerne
  2. Într-un bol mixam : oul + galbenusurile + praful de sare + zaharul + esentele + razatura + turmericul  pâna-si schimba culoarea si-si dubleaza volumul
  3. Adaugam maiaua crescuta, faina si laptele
    Daca aluatul este prea tare se mai poate adauga 10 ml lapte rece
  4. Se încorporeaza si untul doar câte un cub iar pe urmatorul dupa ce s-a amestecat bine anteriorul
  5. Ungem un bol cu ulei, asezam aluatul , acoperim bolul cu folie alimentara si-l punem în frigider pentru 2 ore14 cozonac
  6. Avem timp sa alegem nucile, sa le prajim usor la cuptor ( eu am folosit Tefal Actifry ), sa le macinam 
  7. Albusurile le-am mixat spuma tare, am adaugat zaharul pudra, esentele si galbenusurile , apoi am turnat peste nucile macinate amestecate cu cacao15 cozonac
  8. Conform retetei initiale acum se pregateste si siropul ( eu am sarit aceata etapa pentru ca tocmai aveam sirop de capsuni proaspat facut )
  9. Au trecut cele 2 ore, scoatem aluatul îl împartim în doua ( eu l-am cântarit sa fiu mai sigura *;) face cu ochiul *:) fericit !) , înfoliem pe fiecare si din nou le punem la frigider pentru 3 ore
    Sincer nu m-am uitat de atatea ori la ceas…desi pusesem telefonul sa sune !
  10. În sfârsit au trecut cele 3 ore, luam fiecare bucata de aluat, pune pe blatul de lucru se poate presara putina faina sau ulei, la mine nu a fost cazul pentru ca am întins pe o planseta de silicon, întindem cu sucitorul  o foaie dreptunghiulara, o ungem cu umplutura lasând o margine de 4 cm ( din ochi ca n-o sa masuram ), rulam cât mai strâns
  11. La fel procedam si cu a 2-a bucata, taiem cam 5 cm la capete – capetele nu le-am aruncat, le-am pus într-o forma mica , am copt-o odata cu cozonacul si a fost prima degustare
  12. Rulourile se aseaza pe o tava tapetata cu folie alimentara unsa cu ulei si cu o alta folie la fel unsa acoperim rulourile , le mai punem la congelator pentru 15 min
  13. Pregatim tava, o ungem cu unt si o tapetam cu hârtie de copt16 cozonac
  14. Mai avem putin, scoatem rulourile, sectionam pe lungime , le punem în cruce, le împletim si asezam cozonacul în tava
  15. Acoperim tava  cu folie alimentara si o lasam 8 ore sau peste noapte17 cozonac
  16. A 2-a zi puneti o oala cu apa fiarta în cuptor, asezati tava cu cozonacul deasupra, cuptorul nu este pornit , dupa 30 min le scoateti oala si tava, preâncalziti cuptorul la 160 gr ( foc mediu spre mic ), puneti cozonacul la copt când cuptorul s-a încins pâna este gata
  17. Testul cu scobitoarea/batul de frigaruie nu este elocvent din cauza umpluturii
  18. Dupa ce s-a copt, se scoate din tava dupa ce s-a racorit putin ~ 5 min se îmbaiaza în sirop 15 sec , se lasa sa se scurga, se aseaza din nou în tava, se acopera cu folie si…mai avem de asteptat o zi pâna-l consumam cu cea mai mare placere !

spor la treaba

Leave a comment